Projecte educatiu
El Projecte Educatiu de Centre és el document on s’explica la identitat de la nostra escola, els seus objectius i el marc educatiu que serveix per orientar l’activitat educativa del centre i la relació dels diferents membres de la comunitat educativa amb l’entorn.
El Projecte Integrat de Llengües a l’Escola Inclusiva identifica el centre des del seu inici i n’és l’eix vertebrador. El català, el castellà i l’anglès s’aprenen en contextos propis de les àrees curriculars. Els nens i nenes aprenen coneixements específics de cada matèria a la vegada que aprenen a conversar, a relatar, a raonar i a argumentar.
Trets d’identitat
- L’escola considera la llengua com eix transversal, present a totes les àrees. A través del llenguatge es construeix el coneixement. La conversa és la base de tot procés d’aprenentatge. L’alumnat aprèn cooperant, interactuant amb el guiatge del mestre.
L’aprenentatge plurilingüe (català, castellà i anglès) pretén que els infants respectin la diversitat cultural com a font de riquesa. - Fomenta l’aprenentatge de tots els infants d’acord amb les seves capacitats, dóna valor a la singularitat de cada nen/a i posa l’ èmfasi en la riquesa personal per assolir l’èxit educatiu. Ofereix un marc ampli i flexible de treball que permet oferir els recursos segons les diferents necessitats dels infants dins el marc de l’escola inclusiva.
- Promou la formació de ciutadans actius i crítics per a la societat actual i de futur. L’alumnat aprèn a partir de reptes, preguntes, experimentació i dels seus interessos.
- Basa l’educació en la confiança i col·laboració mútues entre escola i família.
Pilars pedagògics / bases del model educatiu
- L’infant és el centre de l’aprenentatge per tal que desenvolupi les seves capacitats i esdevingui competent i feliç.
- L’escola ofereix diferents escenaris de treball i de joc funcionals i que potencien l’autoestima per tal que tots els nens i nenes puguin desenvolupar-se d’acord amb les seves habilitats dins del marc de l’escola inclusiva.
- L’ús de la conversa entre els infants i els mestres perquè l’aprenentatge sigui un procés de desenvolupament social, personal i possibiliti la transferència dels coneixements.
- El mestre guia l’aprenentatge que promou amb convicció el creixement dels infants potenciant les seves emocions i autoestima.
- L’aprenentatge funcional de la llengua. S’aprenen les tres llengües a les activitats de Llengua, Matemàtiques i Medi. El català és la llengua vehicular de l’escola.
- La conversa és el motor d’aprenentatge i actua com a pont en l’escriptura.
- L’avaluació com eina que ajuda a progressar en els diferents aprenentatges (coneixements, emocions, processos, etc.).
- L’ús de diferents llenguatges (musical, corporal i plàstic) per expressar i representar experiències, significats, emocions i pensaments.
- Les noves tecnologies s’integren de forma funcional i transversal com a eina d’aprenentatge i comunicació.
Objectius educatius prioritaris
- Descobrir el plaer d’aprendre amb els altres. Fomentar l’aprenentatge cooperatiu.
- Promoure la convivència social des del respecte a la diferència i en base a la col·laboració i la responsabilitat.
- Potenciar l’autoestima i autonomia de tot l’alumnat i la seva participació democràtica a traves dels delegats d’aula.
- Fomentar l’aprenentatge funcional de les tres llengües, català, castellà i anglès així com de les altres àrees d’aprenentatge.
- Promoure la conversa com a estratègia en el procés d’aprenentatge.
- Desenvolupar projectes de treball a partir dels interessos dels infants.
- Estimular la curiositat científica tecnològica, ecològica, humanista.
- Utilitzar les noves tecnologies en el procés d’aprenentatge.
- Potenciar les capacitats artístiques musical, corporal i plàstica dels nens i les nenes a través de projectes transversals, i projectes de l’entorn.
- Participar i col·laborar activament en xarxes d’aprenentatge i en diferents programes d’innovació.
Aspectes d’organització pedagògica
- Equips de treball per reflexionar, analitzar, recollir i concretar activitats d’acord amb el projecte. L’equip directiu els impulsa i els coordina.
- Doblatge de professorat en hores de racons, anglès, lectura, escriptura i psicomotricitat per atendre la diversitat i oferir un model lingüístic funcional.
- Tres sessions setmanals de racons amb grups heterogenis a tots els nivells on es resolen de manera autònoma i cooperativa activitats de les diferents àrees.
- Grups de reforç de llengua i matemàtiques al cicle mitjà i superior.
- Tutoria individual a 6è per orientar a l’ESO i ajudar a gestionar aspectes emocionals i de relació.
- Suport de l’alumnat amb nee, nese (SIEI). Es prioritza el grup classe. Activitats globalitzades, manipulatives i funcionals fomentant la cooperació entre iguals: conte a P3, tutor d’acollida, tallers multinivell de teatre, hort, cuina, etc. Estimulació del llenguatge oral. El treball es concreta en el Pla Individualitzat de cada alumne.
Les tres llengües a l’escola: català, castellà i anglès
El castellà és des de l’inici una llengua funcional, perquè tots els nens i nenes la comprenen i més d’un 50 % la parlen amb algun familiar. En aquest sentit, des de P4 esdevé una llengua per a aprendre de l’entorn. A educació infantil, les dues sessions setmanals, d’una hora, dedicades al castellà s’orienten a fer activitats d’observació de l’entorn. Els infants aprenen la llengua en la mesura que la utilitzen. A partir de l’educació primària una part dels continguts relatius al coneixement de medi social i natural i de matemàtiques s’aprenen en castellà dins de les sessions en aquesta llengua.
El treball en equip dels mestres i la seva implicació en el projecte
El treball de l’equip de mestres i la seva implicació en el projecte és un aspecte fonamental per tal que aquest projecte es vagi concretant en el dia a dia. El claustre, els cicles i els nivells tenen l’objectiu de poder anticipar les activitats educatives de les aules d’acord amb les línies del projecte, dur-les a terme i revisar-les de forma conjunta. Aquest procés d’anticipació i reflexió posterior és el que permet anar concretant , canviant i fent realitat aquest projecte. El treball en equip dels mestres ens ofereix la possibilitat de construir-lo i fer-lo nostre.

Escola Vila Olímpica
Ens trobem al barri de Poblenou, a pocs minuts de la platja del Bogatell. Som una escola oberta a l'entorn més proper, al món i a la diversitat.
Contacte
93 225 49 98
a8052785@xtec.cat
Carmen Amaya, 2
08005 Barcelona